Φωτοβολταϊκά σε βιομηχανικές στέγες

Η νέα νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) παρέχει τη δυνατότητα άμεσης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες επιχειρήσεων. Για συστήματα ισχύος έως 1 μεγαβάτ (MWp) σε στέγες δεν απαιτείται πλέον άδεια παραγωγής και περιβαλλοντική αδειοδότηση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει μία επιχείρηση είναι να πάρει μία προσφορά όρων σύνδεσης από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ), μία έγκριση μικρών εργασιών από την αρμόδια Πολεοδομία και να υπογράψει μία 20ετή σύμβαση αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με τον ΔΕΣΜΗΕ.

Με βάση τη νομοθεσία, κάθε κιλοβατώρα που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα, πωλείται στο δίκτυο έναντι 0,40-0,45 €/kWh, μία τιμή που είναι εγγυημένη από το νόμο για μια εικοσαετία. Έτσι, η επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα θα έχουν ένα σημαντικό εγγυημένο ετήσιο έσοδο.

Ποιούς αφορά; Επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής που θέλουν την τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών συστημάτων στην επαγγελματική στέγη του κτιρίου. Συνολική ισχύ μέχρι 1 MW.

Που τοποθετούνται; Στην στέγη, στο δώμα ή στα στέγαστρα. Πώς πωλείται το ρεύμα; Τοποθετείται δεύτερος μετρητής που πουλάμε το ρεύμα στη ΔΕΗ. Ανάλογα την περίοδο σύνδεσης, κατοχυρώνουμε συγκεκριμένη τιμή πώλησης προς την ΔΕΗ. Για συνδέσεις έως Ιούνιο 2011 πωλείται έναντι 0,41943€ ανά κιλοβατώρα (για <=100 kW).

Πόσο κοστίζει; Ενδεικτικά παραθέτουμε τον  παρακάτω πίνακα για panels Γερμανικής και κινέζικης κατασκευής για κόστος κατασκευής καθώς επίσης και την αναμενόμενη ενεργειακή απόδοση και ετήσιο κέρδος.

industrial